Maandag 21 mei 2018 – Muiderberg naar Gemaal “de Machine” (8)

Het is vandaag Tweede Pinksterdag. Er is wederom heel mooi weer voorspeld dus besluiten we om nog een etappe van het Westerborkpad te doen. We zetten de auto in Muiderberg bij de Joodse begraafplaats en vertrekken er rond 10.00 uur. Aangezien de bus maar 1 keer per uur gaat, lag het meer voor de hand om hier de auto neer te zetten dan op het eindpunt van deze tocht.

We volgen de weg langs de begraafplaats langs een aantal knotwilgen. We steken de Hakkelaarsbrug over en in de verte zien we de brug over de A1. We gaan de brug over de A1 over en aan de andere kant van de brug maken we een slinger naar links en lopen onder het spoorviaduct door. We gaan een klaphekje door waar het vriendelijke verzoek op een bordje staat om het hek goed te sluiten met het touw dat er aan vast zit, omdat er schaapjes op de kade lopen. We horen vandaag heel veel vogels en krekels. Nadat het geluid van de snelweg langzaam afneemt in geluid, horen we een tractor die druk bezig is op het land. Hier en daar liggen koeien in de schaduw en komen we ook wat Schotse Hooglanders tegen. Ondanks dat er veel water bij ons in de buurt is horen we nauwelijks het geluid van de kwakende kikkers. Door diverse klaphekjes vervolgen wij ons pad totdat we bij gemaal “De Machine” arriveren. Het einde van het eerste deel van de afstand van vandaag.

Gemaal “de Machine” naar Station Naarden – Bussum (9)

Na een korte stop op de stoep van het gemaal lopen we verder. Het valt op dat er heel veel wandelaars in deze omgeving zijn. Ze lopen ons echter tegemoet. We gaan verder door diverse klaphekjes en genieten van de natuur om ons heen. Heel veel bloemen en grassoorten staan in bloei en de wind ruist zachtjes hoorbaar door de bomen. Het is ruim 20 graden in de schaduw en met de wind is dat een prima wandeltemperatuur. In de beschutte gebieden is het voor het mooie te warm. Maar klagen doen we niet. Na verloop van tijd komen we weer in bebouwd gebied.

We rusten nog even op een bankje en genieten van alle fietsers, motorrijders en wandelaars die ons passeren. De route gaat verder door de bewoonde wereld. Na totaal 9,13 kilometer bereiken we Station Naarden – Bussum. Hier wachten we op bus 110 die ons weer naar Muiderberg terugbrengt.

Afstand etappe 8 + 9 = 9,13 kilometer.

Totaal gelopen: 45,87 kilometer.