Vrijdag 18 mei 2018 - Station Weesp naar Muiden (6)

 Het is vandaag een bewolkte dag en een graad of 14 met een aardig windje als we met de auto naar Station Weesp gaan om de route hier een vervolg te geven. De eerdere etappes parkeerden we de auto op het eindpunt van de route, maar vandaag is dat niet handig omdat het niet duidelijk is of we daar goed kunnen parkeren. Er is een goede busverbinding terug naar Station Weesp, dus is dit wellicht de beste oplossing.

Vanaf Station Weesp vinden we al snel de route door Weesp. We gaan over de houten ophaalbrug de Hoogstraat in. Na de brug gaan we de tweede straat rechts in, de Slijkstraat. Daarna de tweede weg naar links, de Nieuwstraat. Hier bevindt zich de Synagoge en een Joods monument. De plaquette op de zijgevel van de Synagoge herinnert aan de omgekomen Weesper Joden. We lopen verder door de Nieuwstraat richting de kerk. Aan de rechterkant bevindt zich de Sleutelsteeg. Op nummer 3 staat het voormalig woonhuis van de familie Van der Hal. Samuel van der Hal woonde daar samen met zijn vrouw Rieka Denneboom. Samuel was de voorzanger van de Joodse gemeenschap in Weesp en stond om die reden bekend als “de Rabbijn”. Hij had een vooraanstaande rol in de plaatselijke Joodse gemeenschap. Hij voltrok huwelijken en hield toezicht op ritueel slachten. In 1942 werden Samuel en Rieka gedwongen om naar Amsterdam te verhuizen. Daar namen ze hun intrek bij hun zoon aan de Nieuwe Keizersgracht, waar hun dochter Rebecca inmiddels ook verbleef. In 1943 werd het gezin overgebracht naar Westerbork. Na een kort verblijf volgde de deportatie naar Auswitz, waar ze op 3 september 1943 werden vermoord. Hun zoon wist te overleven door van de deportatietrein te springen.

Slingerend vervolgen wij onze weg richting de ophaalbrug over de Vecht. We gaan langs het fort op de Ossemarkt. We beginnen aan de 4,5 kilometer op de Lange Muiderweg. Op nummer 504 ligt de woonark van onze Oom Piet en tante Jolanda. We constateren dat ze niet thuis zijn, dus lopen we verder.

Aan het eind van de Lange Muiderweg steken we de A1 over. Volgen het fietspad en komen Muiden binnen via de Herengracht. De Herengracht blijven we volgen tot de sluisbrug. Op de hoek van de Naarderstraat eindigt de route bij het terras van Graaf Floris V. Hier drinken we een kopje koffie en verwennen we ons zelf met een appelgebakje.

Muiden naar Muiderberg (7)

 We lopen richting een hek aan het begin van de dijk. Hier is een overstap gemaakt voor de wandelaars. We lopen over een onverharde grasdijk met grazende koeien die ons aankijken met een blik van “wat doen zij nou hier”. Diverse hekjes moeten wij via een overstap passeren. We lopen op de dijk langs het water aan de ene kant en de graslanden aan de andere kant. Bij het bord Muiderberg verlaten we de dijk en lopen we langs het Echobos. We gaan verder via de asfaltweg en passeren een dikke steen die herinnert aan Graaf Floris V. We gaan rechtdoor het park van Muiderberg binnen. We passeren een heuvel, een monument, een muziektent en een picknicktafel. We verlaten het park en gaan rechtsaf. Langs de muur van de Joodse begraafplaats.

Op de rand van Muiderberg ligt de grootste Joodse begraafplaats van Nederland. Daterend uit 1642 is het, op de Portugese begraafplaats in Ouderkerk aan den Amstel na, tevens de oudste. Op de begraafplaats bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Sjoa en een monument dat specifiek herinnert aan de vermoorde rabbijnen van Amsterdam. De begraafplaats in Muiderberg is de enige Hoogduitse begraafplaats in Nederland die nog intensief gebruikt wordt.

Hierna gaan we naar de bushalte en wachten 20 minuten op bus 110 die ons in een kwartiertje terugbracht naar Station Weesp.

 

Afstand etappe 6 + 7 = 11,21 kilometer.

Totaal gelopen: 36,74 kilometer.