Zaterdag 12 mei 2018 - Muiderpoortstation naar Station Diemen (3)

We vertrekken met de auto rond 13.00 uur en gaan naar Station Diemen. Daar nemen we de trein naar het Muiderpoortstation. Het is zonnig en warm, zo’n 21 graden met een klein beetje wind.

Vanaf het monument op het Oosterspoorplein gaan we onder het spoor door richting de Celebesstraat. De Celebesstraat gaat over in de Valentijnkade. We steken de Molukkenstraat over en lopen alsmaar rechtdoor.

We komen langs de Joodse begraafplaats. Oorspronkelijk lag hier een poel die was ontstaan toen in 1651 de Zeeburgerdijk hier doorbrak. Nadien werd de poel gedempt en liet de Hoogduitse gemeente haar oog erop vallen. Deze gemeente was rond het begin van de 18 de eeuw flink gegroeid en de Joodse begraafplaats in Muiderberg, de sinds 1642 werd gebruikt, had onvoldoende capaciteit. Bovendien bleek die begraafplaats voor veel mensen veel te duur en te ver buiten de stad gelegen om tijdig volgens religieuze voorschriften te begraven. De begraafplaats is tot het begin van de 20 ste eeuw in gebruik gebleven. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de begraafplaats in de vergetelheid. De Joodse gemeenschap had weinig middelen meer om in het onderhoud van de begraafplaats te voorzien. De begraafplaats raakte in verval. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd de begraafplaats door de plaatselijke bewoners gebruikt als speelplaats voor de kinderen en uitlaatplek voor honden. Nadat Boudewijn Büch hier een artikel over schreef werd de vrije toegang gesloten en de gemeente begon weer met maaien van het gras. Midden jaren ’90 werd dit wederom gestaakt. Inmiddels is de stichting Eerherstel bezig met onderhoud in samenwerking met Stadsdeel Oost. De begraafplaats heeft inmiddels de status van monument gekregen.

We gaan rechts een houten bruggetje over en voorbij een klein scheepswerfje vervolgen wij de Oosterringdijk. We besluiten om het pontje niet te nemen, maar ons pad rechtdoor te volgen. We lopen onder de Noorderburg en de Nesciobrug door en gaan bij het tolhuis rechtsaf. Het eerste pad aan de rechterkant is een schelpenpad dat door het “park de Omloop” gaat. We lopen een pad langs de geluidswal van de snelweg. Aan het eind van het pad gaan we schuin naar beneden, steken een bruggetje over een gaan rechtsaf. Het laatste stuk gaat rechtstreeks naar Station Diemen.

 

Afstand etappe 3 is 4,46 kilometer.

Totaal gelopen: 14,26 kilometer.