Zondag 21 juli 2019 – Station Ermelo – Station Harderwijk (26)

Het wordt rond de 22 graden met een klein beetje wind. De T-shirts, de korte broeken en de wandelschoenen gaan aan. We stappen rond 10.30 uur in de auto naar station Ermelo. We parkeren de auto bij het station en beginnen met de volgende etappe. Deze etappe is voornamelijk door bewoond gebied. We gaan in eerste instantie door de Koninklijke buurt. De straatnamen zijn vernoemd naar leden van het Koningshuis.

Bij de Julianalaan passeren we het onderduikadres van de familie Beem. De familie Hillebrandt bood tussen 1942 en 1944 onderdak aan twee evacueetjes, Jan en Lini de Witt. In werkelijkheid waren zij Joodse onderduikers, namelijk Eva en Bram Beem uit Leeuwarden. Eerst zaten zij met hun ouders Hartog en Rosetta Beem ondergedoken in een tussenwoning in Leeuwarden. Omdat de bewegingsruimte zeer beperkt was, werd besloten om de kinderen onder te brengen op de Veluwe, waar ze zich vrij konden bewegen. Eva en Bram namen in Ermelo actief deel aan het dagelijks leven. Door verraad werden ze eind februari 1944 toch gepakt. Ondanks pogingen van de familie Hillebrandt om de kinderen vrij te krijgen, werden Eva en Bram via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 6 maart 1944 zijn vermoord. Hun ouders overleefden de oorlog, maar zijn het verlies van hun kinderen nooit te boven gekomen.

Onderweg lezen we op de routebeschrijving dat we een Joodse begraafplaats passeren. Omdat er inmiddels een nieuwbouwwijk gekomen is, zijn we er voorbij voordat we het gezien hebben. We besluiten om door te lopen. Na verloop van tijd arriveren we bij station Harderwijk. De trein komt het station binnenrijden als we er arriveren. We stappen in om terug naar station Ermelo te gaan waar de auto staat. Helaas gaan we met een hoge snelheid het station voorbij en arriveren we in Amersfoort. Tja, kan gebeuren. We nemen alle twee een latte machiato en een met de twee voor de prijs van één bon van de NS krijgen we er ook nog een lekker koek bij. Jammer dat we verkeerd gegaan zijn, maar er is op Ermelo geen kiosk voor een bakkie koffie, dus dit was een welkome onderbreking.

Eenmaal terug in de auto gaan we niet direct naar huis. We besluiten te kijken in Nunspeet bij het station. We willen weten of we daar goed en gratis kunnen parkeren voor de volgende etappes. Het is een prima parkeerterrein. Vervolgens gaan we weer, met een toeristische route, terug naar Harderwijk. Daar stoppen we nog even bij de Joodse begraafplaats. Waar wij parkeren is weinig te zien van de begraafplaats. Maar toch….

Uiteindelijk gaan we terug naar Amsterdam waar we rond 15.30 uur ons huis weer binnenstappen.

Afstand etappe 26 = 6,77 kilometer.

Totaal gelopen: 145,02 kilometer.