Vrijdag 14 juni 2019 – Station Nijkerk – Hoek Tintelsteeg/ Hogesteeg (22)

Als we uiteindelijk besluiten om vandaag te gaan wandelen, is het niet zulk mooi weer als we vertrekken. De middag zal droog en zonnig verlopen, maar als we om 10.15 uur in de trein stappen regent het toch aardig hard.

We stappen over op Station Amersfoort Schothorst op de trein naar Nijkerk en rond 11.30 uur kan de wandeling droog en met een zonnetje beginnen. Het wordt vandaag de langste etappe tot nu toe.

In het centrum van Nijkerk komen we langs een huis waar een plaquette aan de gevel hangt ter herinnering aan de synagoge die daar ooit heeft gestaan. We lopen voor het stadhuis langs, waar nicht Matty werkzaam is en even verderop lopen we langs de haven waar Hans zijn vader regelmatig met zijn schip te vinden is. Vandaag is hij er niet, dus geen korte stop.

Op de hoek van de Bruins Slotlaan en het Veldkamp komen we langs een monument. In 1650 werd de Nieuwstraat in Nijkerk de Jodenbreestraat genoemd. Al enkele tientallen jaren daarvoor vestigden de eerste Joden zich in Nijkerk om tabak te telen. De in 1808 samengevoegde Italiaans-Joodse en Hoogduitse gemeente kwam bijeen in de 1801 stammende synagoge. Hoewel Nijkerk in de 19 de eeuw naam maakte als centrum voor Torastudie, kon de terugloop van de gemeente na 1900 niet worden gestopt. In de winter van 1940 – 1941 werd de synagoge op last van de nazi’s gesloten. Slechts 13 Joden uit Nijkerk overleefden de Sjoa dankzij de onderduik of keerden terug uit de kampen. De resten van de synagoge werden in 1954 verkocht. De gemeente werd in 1962 opgeheven. Het Joods monument herinnert aan de 48 vermoorde Joodse inwoners van Nijkerk. In het monument zijn drie tranen verwerkt. In de linkse traan hangt een oude sleutel. De sleutel paste ooit op de deur van de synagoge. De middelste traan is leeg. Dit symboliseert de leegte die de vermoorde Joden uit Nijkerk veroorzaakte. In de rechtse traan hangt een kleine sleutel. Deze sleutel symboliseert de sleutel naar de toekomst.

Na een moment van bezinning lopen we verder. We gaan de spoorbaan weer over en vervolgen ons pad in de richting van Putten.

Vrijdag 14 juni 2019 – Hoek Tintelsteeg/ Hogesteeg – Station Putten (23)

We wisselen van routekaartje en beginnen aan het tweede traject van onze wandeling.

We passeren vele weilanden en gaan op een gegeven moment links een bospaadje in. Al is het maar een heel klein stukje, het is een heel smal plankje (voorzien van anti-glip gaas) dat ons op het bospaadje brengt. We hebben ondertussen al een aantal keren een korte stop gemaakt. Dit is nodig omdat het vandaag een lange (redelijk warme) afstand is. Een beetje drinken hier, een boterhammetje daar en hup weer verder.

In Putten arriveren we bij het Herdenkingshof razzia, 2 oktober 1944. Op dit datum werd het dorp Putten omsingeld door de Duitse bezetter. Als vergelding voor een kort daarvoor gepleegde aanslag brachten de nazi’s 660 mannen vanuit Putten naar kamp Amersfoort. Onder hen bevond zich de 18-jarige Leon Roos, een Joodse jongen uit Den Haag. Na aankomst in kamp Amersfoort werden 59 mannen vrijgelaten, de anderen werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Van deze groep zouden slechts 48 mannen terugkeren. Het beeld van de weduwe op de Herdenkinghof is gericht op de Oude Kerk, vanwaar de mannen werden weggevoerd.

En dan is het nog een relatief klein stukje lopen naar het station van Putten. We moeten zo’n 20 minuten wachten op de trein richting Amersfoort. Hier stappen we over op de trein richting Amsterdam Zuid. Moe maar wederom voldaan komen we weer thuis. De etappe was 15,03 kilometer lang. We hebben er 3.33 uur over gedaan.

 

Afstand etappe 22 + 23 = 15,03 kilometer.

Totaal gelopen: 130,90 kilometer.