Dinsdag 4 juni 2019 – Station Amersfoort – Russisch Ereveld (18)

We gaan vandaag weer twee etappes doen. Het is 8.45 uur als we lopend vertrekken richting metrostation Heemstedestraat. Daar nemen we de metro richting station Amsterdam Zuid. De trein vertrekt om 9.15 uur. Het is mooi weer maar de verwachting is dat het rond 16.30 uur steeds slechter weer zal worden. Onweer en zware buien. Maar omdat we vroeg genoeg vertrekken zijn we vast voor de regen weer thuis. Hans loopt slechts in een t-shirt en een lange broek. Rose heeft een driekwart broek aan en een mouwloos shirt en een vest. Het vest kan binnen de kortste keren uit.

We wandelen door diverse straten richting het bos waar kamp Amersfoort is. We gaan een bospad op en moeten rechts van de weg een vrij hoge trap naar beneden. Daar staat het beeld van de “Stenen Man”.

Op 23 september 1950 werd op de plek waar nu de “Stenen Man” staat een monument geplaatst in de vorm van een groot houten kruis. Op 14 mei 1953 werd het huidige monument onthuld door de toenmalig Minister President Willem Drees. De “Stenen Man” heeft één vuist gebald als teken van machteloze woede en zijn ongebroken wil. De open hand beeldt de vertwijfeling uit. Het beeld en de sokkel zijn geplaatst op een stervormig mozaïek met daarop vijf vredesduiven die de vijf oorlogsjaren symboliseren. De weg die van het beeld naar het kamp loopt is de voormalige schietbaan of fusilladeplaats. Aan het eind van deze weg bevindt zich Kamp Amersfoort.

Kamp Amersfoort was in tegenstelling tot andere nazi-concentratiekampen, een klein en provisorisch kamp dat in de jaren 1941 – 1945 onder toezicht stond van de Duitse politie. Voor de 35.000 gevangenen, waaronder enkele honderden Joden, waren verwaarlozing, honger, mishandeling en moord aan de orde van de dag. De Joodse gevangenen waren doorgaans in afwachting van deportatie naar kamp Westerbork en verder. Gedurende hun verblijf in kamp Amersfoort werden ze ingedeeld in de zwaarste commando’s, mochten ze geen Rode-Kruispakketten ontvangen en werd hen medische zorg ontzegd.

We hebben een bezoek gebracht aan Kamp Amersfoort, maar helaas is daar nu een grote verbouwing gaande. Deze verbouwing moet ervoor zorgen dat het Kamp een nog betere beleving teweeg zal brengen aan de vreselijke gebeurtenissen die daar destijds plaats hebben gevonden.

In april 2020 is het Kamp waarschijnlijk volledig verbouwd. We zullen er dan zeker een bezoek aan brengen. We zijn dan als het goed is een stuk verder met het Westerborkpad, waardoor we er ook meer van geleerd zullen hebben. We lopen vervolgens naar begraafplaats Rusthof, hier is ook het Russisch Ereveld. Ook zijn er oorlogsgraven. Hans gaat er een kijkje nemen. Rose besluit een pauze op een bankje in te lassen.

 

Dinsdag 4 juni 2019 – Russisch Ereveld – Station Amersfoort Schothorst (19)

Na de begraafplaats Rusthof gaan we via een bospaadje richting een kleine zandverstuiving. Het is er erg mooi.

We lopen een deel door het centrum van Amersfoort en komen via de Drieringensteeg langs de synagoge. Rond 1650 vestigden Portugese (Sefardische) Joden in Amersfoort. Ze werden al snel gevolgd door Hoogduitse (Asjkenaziche) Joden. Aan de aanvankelijk gezamenlijke diensten kwam een eind toen de Hoogduitse gemeente een eigen synagoge kon laten bouwen. De Portugese gemeente daarentegen werd steeds kleiner. Status ontleende de gemeenschap aan het feit dat Amersfoort gedurende de 19 de eeuw de zetel was van de opperrabbijn van Utrecht. Door onder te duiken wist een relatief groot deel van de Amersfoortse Joden de oorlog te overleven. In 1945 werd de Joodse gemeente opnieuw opgericht. De Joodse synagoge aan de Drieringensteeg werd weer in gebruik genomen. Het interieur van het gebouw dat volledig vernield was, werd in 1949 volledig gerestaureerd.

Na een aantal korte pauzes komen we uiteindelijk aan bij Station Amersfoort Schothorst. We hebben net voor het station een paar dikke druppels regen, maar zodra we via een tunnel de andere kant van de weg bereiken is de regen alweer voorbij. Om 15.05 uur nemen we de trein weer terug naar Amsterdam-Zuid. We stappen over op de metro en rond 16.10 uur zijn we moe maar voldaan weer thuis.

 

Afstand etappe 18 + 19 = 13,92 kilometer.

Totaal gelopen: 105,97 kilometer.