Zondag 21 april 2019 - Station Soest – Station Amersfoort (17)

Het is Eerste Paasdag. Het is prachtig weer, zo’n 23 graden, volop zon. Als we rond 09.00 uur vertrekken richting metrostation Heemstedestraat. Met de metro gaan we naar Station Zuid, waar we de trein nemen richting Utrecht om vervolgens met het boemeltje verder te reizen naar Station Soest. Daar lopen we ruim een kilometer naar het punt waar we de vorige etappe gestopt zijn.

 

Bij de A.P. Hilhorstweg vervolgen wij onze route. Het is een lange, bijna rechte, weg. Er staat gelukkig een beetje wind anders zou het veel te warm zijn. Na een hoogspanningsmast gaan we links door een hekje en vervolgen onze wandeling via een klompenpad. We geniete van de vogeltjes die ontzettend actief zijn en de voorjaarsbloemen die zich weer volop laten zien. We zien in de verte de eerste industriegebieden van Amersfoort. We wandelen de stad binnen en passeren op de Soesterweg een begraafplaats. In eerste instantie denken we dat het de Joodse begraafplaats is, maar die blijkt even verderop aan de overkant te liggen.

De Joodse begraafplaats is de eerste van Amersfoort en werd rond 1700 aangelegd bij de Bloemendaalse Poort. De groei van de gemeenschap maakte de aanleg van een nieuwe begraafplaats noodzakelijk. Voor dit doel werd in 1873 een stuk grond aangekocht aan de Soesterstraatweg. Op de begraafplaats die circa 3800 grafstenen telt, is sinds 1955 het monument te vinden voor 55 onbekende Joodse slachtoffers uit kamp Amersfoort. De lichamen zijn afkomstig uit een massagraf in het Sparrenbosch op de Leusderheide. De Amsterdamse SDAP-wethouder Salomon Rodriques de Miranda behoort tot deze “onbekende” slachtoffers.

Door een sleutel op te halen bij een huis vlak naast de Joodse begraafplaats is het mogelijk om er een kijkje te nemen. Dit hebben wij niet gedaan.

Vervolgens zijn wij richting het station van Amersfoort gelopen en zijn wij op de trein richting Amsterdam Centraal gestapt. Met de Noord-Zuidlijn naar station Zuid en vervolgens overgestapt op de metro richting Henk Sneevlietweg.

We hebben heerlijk gewandeld en zijn weer een stuk verder in de richting van Westerbork.

 

Afstand etappe 17 = 7,52 kilometer.

Totaal gelopen: 92,05 kilometer.