Donderdag 24 mei 2018 – Station Naarden-Bussum naar Bussummerheide (10)

Vandaag gaan we lopend naar het metro station Heemstedestraat. Hier stappen we op metro 50 richting station Rai. Hier stappen we over op de trein die ons om 10.20 uur afzet op station Naarden-Bussum. Het is bewolkt met af en toe een zonnetje. Er wordt vanmiddag wat regen voorspeld dus hopen we dat we dit voor kunnen zijn.

Met name het tweede deel van deze etappe kan lastig worden. Hierover later meer.

We gaan vanaf het station richting de Kromme Englaan. Hier bevindt zich de synagoge. In de relatief jonge Joodse gemeente van Bussum werden van 1911 synagogediensten gehouden in privéwoningen. In 1919, twee jaar na de erkenning van Bussum als zelfstandig Joodse gemeente, werd een synagoge ingericht aan de Hogeweg. De gestage groei van de Joodse gemeente Bussum maakte in 1931 de verhuizing naar de tot synagoge verbouwde kerk van de Hersteld Apostolische Gemeente mogelijk. Daar vinden nog altijd diensten plaats.

Bij een drukke verkeersweg richting Amersfoort gaan we rechtsaf en passeren een begraafplaats waarvan een deel is ingericht als Joodse begraafplaats. De Joodse begraafplaats in Bussum werd in het begin van de twintigste eeuw aangelegd als begraafplaats van de Joodse gemeenschap van Naarden, een gemeente die van 1727 tot 1933 heeft bestaan. Na een aanloopperiode van enkele jaren werd in Bussum in 1917 een zelfstandige Joodse gemeenschap opgericht. Deze zou de omvang van de gemeente Naarden in omvang als snel voorbijstreven. Op de begraafplaats is een monument aangebracht ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Sjoa.

We lopen via allerlei straatjes naar de Kerkstraat. Ter hoogte van nr. 24 staat het voormalig woonhuis van de familie Polak. Isaac en Catherina Polak woonde daar samen met hun dochters Greetje en Fia. Nadat ze in juni 1942 Bussum noodgedwongen verruilden voor Amsterdam, trok het gezin in bij familie. Onvindbaar voor de Nazi’s leefde de familie onder een valse identiteit aan de Lijnbaansgracht, waar de zussen als koerier betrokken waren bij het verzet. Toen het gezin in 1944 werd gearresteerd wist Greetje te ontkomen. Fia en haar ouders werden via Westerbork naar Auswitz gedeporteerd waar hun wegen uiteindelijk scheidde. Fia maakte in Auswitz de bevrijding mee. Terug in Nederland werd Fia’s angstige voorgevoel de waarheid. Haar vader was vermoord. Haar moeder en zus keerden wel terug. Greetje, later nog opgepakt, overleefde Bergen-Belsen en Tröbitz, maar bezweek in 1946 alsnog aan de gevolgen van haar gevangenschap. Fia Polak was jarenlang conservator van het Joods Historisch Museum.

We lopen via allerlei straatjes naar het eind van deze route, de Bussummerheide.

 

Bussummerheide – Station Hilversum (11)

Dit deel van de route zou wel eens lastig kunnen worden. De routebeschrijving geeft bijzondere tips voor de route. Onverharde paden, klaphekjes, grazers, u ziet boomgroepen aan de linkerkant waar u rechts houdt. Kortom, goed opletten. Gelukkig staan er af en toe betonnen paaltjes met het woord “voetpad” dat uitkomst biedt. Gelukkig is het bewolkt, want het is nu goed weer om te wandelen. De hei staat nog niet in bloei, maar we passeren hele mooie bomen en struiken. Uiteindelijk weten we de heide goed over te steken en komen we weer in de bewoonde wereld.

We lopen in de richting van Station Hilversum-Mediapark. Daar krijgen we de eerste dikke druppels regen op ons hoofd. Gelukkig zijn we vlakbij het station waar we slechts 2 minuten schuilen. De bui is voorbij en wij vervolgen onze wandeling. We blijven het spoor volgen. We worden naar de Prof. Dondersstraat geleid, waar het voormalig woonhuis van de familie Philips staat. Jacob en Betsy Philips en hun vier kinderen hadden hier een winkel van Sinkel. Nadat de zaak in 1942 door de Nazi’s in beslag was genomen, verhuisden ze noodgedwongen naar Amsterdam. In april 1943 werd de familie bij een razzia opgepakt en naar de Hollandsche Schouwburg gebracht. Na een daaropvolgend verblijf in kamp Westerbork, werd het gezin op 6 juli 1943 naar Sobibor gedeporteerd, waar alle familieleden direct na aankomst werden vermoord.

Vanaf de Prof. Dondersstraat is het nog een klein stukje lopen naar Station Hilversum. We moeten slechts 10 minuten op de trein wachten om de reis terug naar huis te vervolgen.

Afstand etappe 10 + 11 = 10,85 kilometer.

Totaal gelopen: 56,72 kilometer.