Oranjepad / Spieren voor Spieren - Baarn (12,5 kilometer)

Donderdag 30 mei 2019

 

Vandaag is het Hemelvaartsdag en we hebben ons ingeschreven voor de wandeling van 12,5 kilometer ten behoeve van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Het Oranjepad is een vorstelijke wandeling die begint bij Kasteel Groenenveld in Baarn. We gaan er met de auto naar toe. Bij het oprijden van de parkeerplaats staat er een man om ons welkom te heten en we krijgen beiden een keykoord. We parkeren de auto en lopen naar het Kasteel. We registreren ons bij de daarvoor bestemde registratietent. De voorinschrijving hebben we deze week al gedaan. We krijgen heel toepasselijk een oranje t-shirt met reclame van het Oranjepad en diverse buttons, een regenponcho en een routeboekje. Om 10.20 uur kunnen we van start. Het is zwaar bewolkt en er valt motregen. Maar we hebben de poncho niet nodig.

We lopen een stuk door Baarn en herkennen gelijk een stuk waar we ook gelopen hebben voor het Westerborkpad. Onderweg komen we langs een monument voor Koningin Emma. Het is gemaakt door Gerrit Jan van der Veen. Het monument werd gecreëerd in opdracht van het Koninklijk huis. Het beeld werd in 1937 onthuld. Het beeld stelt een wandelende Koningin Emma voor met een parasol in haar rechterhand en een psalmboek in haar linkerhand.

Vervolgens lopen we langs het Amaliapark. Dit park werd in 1873 aangelegd. Eén jaar voordat de spoorlijn van Baarn klaar was. Om het park af te sluiten werd er een hek omheen geplaatst. Het park is vernoemd naar Amalia van Saksen-Weimar die een jaar eerder was overleden. In 1865 was zij de eerste die Paleis Soestdijk in bezit had. De letters “A” en “H” boven in het hekwerk staan voor Amalia en haar echtgenoot Hendrik.

We lopen lekker verder en komen bij de eerste pauzeplek. Hier worden we voorzien van water, appels en sultana. We gaan na een korte stop verder.

We lopen door het Sterrenbos / De grote Kom. Het Sterrenbos kent een lanenstructuur, oorspronkelijk aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord Sterrenbos is een verbastering van de Oud-Nederlandse schijfwijze “starre-bosch” oftewel: een beplanting van “starre” (naald)bomen of hoge coniferen. Het heeft dus niets te maken met sterren of stervormige lanenstructuur. In het midden van het Sterrenbos ligt “De grote Kom”. Een lange vijver die in 2013 is hersteld. Alle lanen van het Sterrenbos komen hier op uit. De vijver wordt gevoed met kwelwater. Koningin Emma gebruikte het bos voor haar zomerse wandelingen en haar rijtochten.

Na enige tijd gaan we rechtsaf richting Paleis Soestdijk. Achter ons ligt “de Naald van Waterloo”. Dit is een gedenkzuil uit 1815 voor een moedige kroonprins. De Staten-Generaal waren Kroonprins Willem Frederik van Oranje, later Koning Willem II, zo dankbaar voor zijn moed en vastberadenheid, dat hem Paleis Soestdijk en de Naald van Waterloo werden geschonken.

Verderop wandelen we naar Paleis Soestdijk. Rond 1650 liet een Amsterdamse Burgemeester een jachthuis bouwen: Zoestdijck. Gedurende de geschiedenis heeft het verschillende eigenaren gekend. In 1937 werd het permanent bewoond door Prinses Juliana en Prins Bernhard. In 2017 is het verkocht. Omdat we er nu toch zijn maken we ook nog een wandeling door de Paleistuin. Mooie Rododendrons staan volop in bloei. De vijver heeft een prachtige fontein. Het is een lust voor het oog.

We lopen verder en voordat we de Hilversumsestraatweg oversteken is er weer een pauzepunt. Hier kunnen we wederom een appel en sultana krijgen. We gaan voor de sultana en lopen na een hele korte stop weer verder.

Uiteindelijk belanden we weer op Landgoed Groeneveld. De wandeling eindigt op het Oranjeplein voor het Kasteel. Voordat we dit bereiken lopen we over een lange oranje loper onder de finishboog door. We worden hartelijk ontvangen door twee dames die onze prestatie belonen met twee oranje Gerbera’s en twee muntjes waarmee we in de tent bij de Bar iets te drinken kunnen halen. We gaan voor een koffie en een sinas. We nemen een klein kwartiertje rust op het terras van het Oranjeplein met zicht op het Kasteel. Moe van de geslaagde wandeling die uiteindelijk 13.73 kilometer was door het extra rondje in de Paleistuin, keren we huiswaarts.