16de Evean Herfsttocht (10 kilometer)

Zondag 13 oktober 2019

 

Gisteren was het echt herfst, de motregen bleef de hele dag vallen maar het was niet koud. Vandaag voorspellen ze af en toe een beetje regen. We gaan met de auto naar Zaandam waar we omstreeks 10.15 uur, tegen betaling van € 6,00 een route in ontvangst nemen. Via de achteruitgang van het zorgcentrum begint de tocht. We hebben jassen aan, omdat het een vochtige lucht is en we liever een natte jas dan een natte trui hebben.

Het is een wandeling door Zaandam en de daar omheen liggende weilanden. Na ongeveer een kilometer of vijf houden wij even pauze in een verlaten bushokje. De bus rijdt er momenteel niet, omdat er wegwerkzaamheden zijn. Maar het is wel het eerste bankje dat wij tegenkomen dat droog is. Een bezorgde mevrouw komt naar ons toe en wijst ons erop dat de bus omgeleid wordt en dat we via deze halte geen centimeter verder komen. Als we vertellen dat we even uitrusten van een wandeling neemt zij lachend afscheid en wenst ons nog een fijne dag. Onderweg halen we zowaar wat mensen in. Een man haalt ons vrolijk groetend in, maar na verloop van een paar honderd meter zien wij dat hij de verkeerde route gekozen heeft. Hij loopt aan de verkeerde kant van een kanaaltje. Maar uiteindelijk komt het goed, hij haalt ons voor een tweede keer in en wil er over praten. Wij niet. Gelukkig moeten we een hoge brug over. De man heeft schijnbaar door dat wij dit niet zo snel doen (expres) en vervolgt zonder ons zijn pad. De volgende slachtoffers heeft hij in het vizier en moeten eraan geloven.

De wandeling gaat uiteindelijk nog een stukje door Oud Zaandam. De lucht van de cacao roken we al de hele tijd, maar nu kome we ook nog langs traditionele Zaanse huisjes. Het eind van de wandeling komt in zicht. We hebben er iets meer dan 2.10 uur over gelopen. We melden ons netjes af en krijgen een sleutelhanger van Evean als herinnering. Met de auto gaan we terug naar huis waar we rond 13.15 uur weer arriveren.

Op een paar spatjes na hebben we het droog gehouden. Het was een afwisselende wandeling bij een graad of 17.