Vissenloop IJmuiden (10 kilometer)

Zondag 19 mei 2019

Wat zal het vandaag gaan worden. Er is bewolkt weer voorspeld met 15 tot 17 graden aan de kust. Er kan plaatselijk een onweersbui vallen. Er staat redelijk wat wind en het is vooralsnog zwaar bewolkt en nevelig.

We kunnen om 11.00 uur starten bij de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Omdat het een sponsorwandeling is voor het Koningin Wilhelmina Fonds betalen we € 26,00 om deel te mogen nemen. We krijgen bij de start een hervulbare waterzak/fles, een stempelkaart en een routebeschrijving.

Strak om 11.00 uur gaan we op pad. Het eerste deel gaat langs de haven van IJmuiden. We hebben onderweg een drietal stempelposten. De eerste bereiken we na ruim 1300 meter. In “Speeltuin Zeewijk natuurlijk” is de eerste post. We moeten even aansluiten in de rij, maar laten hier ons eerste stempeltje zetten. Voor de liefhebbers worden er appels, druiven en meloen uitgedeeld. We vervolgens ons pad en gaan al snel het duingebied in. We passeren een aantal bunkers die behoren tot de Atlantikwall. De Atlantikwall was een 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. De bunkers, die helaas vol met graffiti zitten, zijn ondanks dat nog wel heel indrukwekkend om te zien.

We lopen verder via goed betegelde wegen, maar we gaan ook regelmatig door zandpaadjes, schelpenpaadjes en na ruim 6600 meter is bij “Zilt aan Zee” de tweede stempelpost. Hier, aan het strand nemen we even plaats op een picknickbank en nuttigen daar een boterham en een krentenbol. Het is nog steeds zwaar bewolkt en de wind is koud. We kunnen de vuurtoren wel zien, maar wel in nevelen gehuld.

Na een korte lunch gaan we, bijna een kilometer ploeterend door het mulle zand, verder richting “de Pier”. Wij hoeven deze pier niet op, de langere afstandlopers wel. Het eind komt in zicht. We zijn 2.26 uur verder als we onder de finishboog doorlopen. We laten bij de eindcontrolepost onze stempelkaart afstempelen en ons kilometerregistratieboekje. Enthousiast wordt ons een herinneringsmedaille omgehangen, worden we kort geïnterviewd en worden we ook nog op de foto gezet. Als dank voor het meedoen krijgen we ook nog een heerlijk haring aangeboden. Het was ondanks de kou, die af en toe ook veranderde in warmte in de duinpannetjes, een heerlijke wandeling

Moe maar voldaan keren we vervolgens terug naar huis.