10 de Sluizenwandeling Nieuwegein (10 kilometer)

Zondag 15 september 2019

 

Het wordt vandaag mooi weer, zo’n 20 graden en weinig wind. We gaan dus weer aan de wandel. Dit keer starten we op Fort Vreeswijk.

Omdat Hans is opgegroeid in een schippersfamilie, is het wel eens leuk om sluizen van de andere kant te bekijken. Hans zijn vader is inmiddels de 70 gepasserd (20-10-1946), maar vaart nog steeds al kiest hij nu wel de reizen die hij leuk vindt en niet meer omdat het moet.

We starten bij Fort Vreeswijk. Na het inschrijven en het betalen van € 8,00, krijgen we een flesje water en een opvouwbare bidon. We verlaten we het fort en gaan we richting de Prinses Beatrixsluis van Vreeswijk. De sluis heeft drie sluizen waarvan er één geschikt is voor de allergrootste schepen. We lopen over de sluis heen en gaan met een trap naar beneden. Beneden aangekomen vervolgen wij de route op het Sluispad Zuid. Rechts van dit pad passeren we de Schalkwijkse Weteringsesluis als ornament in het water.

We volgen het pad naar boven en gaan over de Overeindsebrug. Rechts hiervan ligt de zogenaamde “plofsluis”. Deze sluis kon men in de oorlog laten springen om het toenmalige minder brede Amsterdam Rijnkanaal af te sluiten. We nemen weer de trap naar beneden en vervolgen aan de andere kant van het water onze weg terug richting de Prinses Beatrixsluis. Een stuk voor de Prinses Beatrixsluis hangt een reservedeur voor de sluis. Even verder stoppen we even en genieten we, zittend op een paar pallets, van het mooie weer. Omdat het bij weinig wind snel te warm wordt, blijven we daar niet lang. We gaan onder een tunneltje door en volgen het fietspad. We steken een paar keer de weg over en het pad gaat verder op een ventweg. Uiteindelijk komen we links van ons een brug tegen die we over moeten steken. Dit is de brug bij de Koninginnesluis.

Via een grindpad komen we op het Raadhuisplein. Hier ligt links van ons de Oude Sluis. We steken wederom een weg over en komen de Spuisluis tegen. Tenslotte zien we de ingang van Fort Vreeswijk weer. Hier eindigt de 10 kilometer. Nadat we ons afgemeld hebben, de medailles en de registratie in onze wandelboekjes in ontvangst hebben genomen, pauzeren we op een picknickbank in het zonnetje met een boterhammetje en wat te drinken. Het fort is, ondanks dat het museumweekend is, niet open. De dames van de wandelvereniging zeiden het al, het is zondag he, dan werken ambtenaren niet. We laten zachtjes blijken dat wij ook ambtenaren zijn. Ze probeert zich nog in allerlei bochten te wringen, maar ziet dan dat wij deze humor wel kunnen waarderen.

Hans neemt nog wel een kijkje op de wallen van Fort Vreeswijk, maar er is niet veel bijzonders te zien.

Daarna gaan wij weer naar huis. Het was een prachtige dag om te wandelen. En ondanks dat het al half september is, hadden wij een zomerse wandeling die, als we uit de wind liepen, toch pittig warm was.