Bloesemwandeling Purmerend (10 kilometer)

Zondag 14 april 2019

Het zonnetje schijnt als we rond 09.00 uur met de auto vertrekken richting Purmerend. We gaan vandaag de Bloesemwandeling doen van 10 kilometer. We schrijven ons in bij Concordia op de Koemarkt. Daar start ook daadwerkelijk de wandeling.

Het plein (de Koemarkt) is ontstaan in 1645 toen de Staten van Holland en West Friesland toestemming gaven de stad voor de vijfde maal uit te breiden. Toen werd een vlak marktveld aangelegd, voorzien van verticale palen, waar de boeren uit de wijde omgeving hun vee konden verhandelen. In 1745 werd er voor de Doele een grasveld gemaakt om de schutters op te laten exerceren. In 1867 werd er een perk en park aangelegd wat pas in 1887 was voltooid. Sindsdien staat het in de volksmond ook wel bekend als Bulten. Dinsdag was altijd de vaste marktdag en tot laat in de twintigste eeuw werd hier nog wekelijks door de boeren het vee verhandeld met handjeklap. Ook de aan het plein grenzende Koestraat en Kalversteeg doen hier nog aan herinneren.

Op 6 juli 1959 ontplofte op de Koemarkt een vuilniswagen, waarin een partij carbid was terechtgekomen. De meeste ruiten van de woningen sprongen, en er was grote schade aan geparkeerde auto's. Slechts één persoon raakte gewond.

Tegenwoordig is de Koemarkt uitgegroeid tot het belangrijkste uitgaansplein van Purmerend en is er een groot aantal horecazaken gevestigd. Het plein ligt midden in het winkelhart van de stad.

De wandeling start koud. We hebben onze winterjas aan en dat is nodig ook. Er lopen redelijk wat wandelaars, maar als we een klein stukje op pad zijn blijken dit de 5 kilometer lopers te zijn, die afbuigen en ons niet meer voor de voeten lopen. We hebben er stevig de pas in en na iets meer dan 5 kilometer hebben we een rustpunt vlak voordat we via een brug, de snelweg over moeten steken.

Onderweg zien we veel bomen en struiken met bloesem. We passeren bijzondere boerderijen en lopen een deel door de Zuidoost Beemster.

Na ongeveer 7,5 kilometer nemen we nog een korte pauze en gaan de weg, die toch wel redelijk stijl omhoog gaat verder in de richting van de molen. We lopen vervolgens weer naar het gebouw Concordia waar we de wandeling gestart zijn. We laten onze kilometerregistratieboekje aftekenen en krijgen een medaille als aandenken.