Nazomerwandeling Hoorn (10 kilometer)

Zondag 22 september 2019

Van een nazomer kunnen we zeker spreken. Het wordt vandaag tussen de 22 en 28 graden. Er staat weinig wind en er is een mooie wandeling uitgezet in de stad Hoorn.

We gaan met de auto omdat het in de trein wellicht heel druk kan worden. Vandaag is de Dam tot Damloop.

Rond 10.00 uur arriveren we bij het startbureau van Wandelvereniging UDI (Uitspanning door Inspanning). Lang geleden, in de jaren 60 van de vorige eeuw, heeft mijn vader jaren geturnd bij UDI. De mensen van de wandelvereniging kende dit niet, wellicht dat er meer verenigingen met deze naam bestonden.

We gaan om 10.15 uur, na het inschrijven en het in ontvangst nemen van een route met een uitgebreide beschrijving van wat wij onderweg tegenkomen, op pad. We starten op de Wallen rond de stad en komen al snel langs de Maria- of Kruittoren. Een ruim 500 jaar oud vestingswerk dat waakt over de stad. We passeren daarna een volière met prachtige zangvogeltjes. We lopen verder en gaan onder de Oosterpoort door. Vroeger was Hoorn alleen bereikbaar via de vier stadspoorten. De vijfde, nog overgebleven stadspoort, gaat over het binnenwater van Hoorn. Het duurt niet lang of de eerste stop vindt plaats. De truien gaan uit en we wandelen verder in een T-shirt. De afritsbroeken worden nog niet afgeritst. Via moderne woonwijken van Hoorn lopen we langs het Stadhuis van Hoorn. Dit werd tussen 1975 en 1981 gebouwd.

De eerste vijf kilometer zitten er op als we even op een bankje genieten van het mooie weer en iets te drinken nemen. En onze favoriete Napoleon balletjes uit de tas tevoorschijn komen. We gaan inmiddels weer richting het oude centrum van de stad. We lopen langs het Station. Onderweg hebben we af en toe het fluiten van de stoomtrein gehoord. In Hoorn kun je namelijk de nostalgische stoomtreinroute Hoorn, Enkhuizen, Medemblik rijden. In het centrum komen we langs de Noorderkerk en de Grote Kerk. Ook de oudste vishandel van Hoorn passeren we. Het is daar best druk. Zeker als je weet dat er geen winkelopenstelling in het centrum is. Alleen wat restaurantjes en cafeetjes zijn open. De terrassen zitten aardig vol, maar dat is ook niet zo gek, want het is prachtig weer. We gaan de Gedempte Appelhaven op en kunnen daar nog net een glimp opvangen van de Oosterkerk.

 

Op de hoek van de Pakhuisstraat en Onder de Boompjes staan prachtige pakhuizen te stralen in het zonlicht. Bij de haven blijven we even op een bankje van het uitzicht genieten. Veel jachten willen door de handbediende sluis. We gaan uiteindelijk weer verder en komen via Wisselstraat bij het voormalige Vrouwenklooster.

 

En dan is de finish weer in zicht. We hebben 10.45 kilometer gewandeld. Het was een prachtige dag. We nemen de auto terug naar huis waar we rond 14.30 uur weer arriveren.