Jubileumtocht Aalsmeerse Wandelsportvereniging (10 kilometer).

23 april 2019

Het is maandag 23 april 2019, Tweede Paasdag, en het is prachtig weer. Er is wat sluierbewolking, maar de zon doet haar best om er doorheen te komen. Het zal vandaag rond de 24 graden worden.

We gaan omstreeks 09.15 uur met de auto van huis richting Dreef 1 in Aalsmeer. In het clubhuis van de Wandelsportvereniging is het nog niet druk, maar achter de tafel zitten twee dames en een heer om de inschrijving te realiseren. Na het betalen van € 6,00 gaan wij met de routebeschrijving op pad.

De naam Aalsmeer is waarschijnlijk afgeleid van Alsmar, dat “palingmeer” betekent. Maar ook Aelsmer, dat “Allesmeer” zou betekenen en els-er dat “drassig land met elzen” betekent, behoren tot de mogelijkheden. De meeste Aalsmeerders gaan uit van ‘palingmeer”. Ook nu nog wordt in de Westeinderplassen op paling gevist. De vangst is wel minder dan enkele decennia terug.

 

We lopen al een redelijk stuk als we vis een brug het Molenaar Zwartendijkpad oplopen. In de verte zien we de Stommermolen. De oude Stommermolen werd op 19 augustus 1854 getroffen door een windhoos. Hierbij werd de kap van de molen afgerukt en zijn achterzijde ontzet. Ze hebben de achterkant weer op zijn plek gekregen, maar de kap moest worden vernieuwd. Op 4 december 1919 werd de molen tijdens het malen getroffen door de bliksem, waarna de molen volledig afbrandde. Hierop werd molen nr. 1 van de Vriesekoopse polder te Leimuiden aangekocht.

De nieuwe molen was geen succes. Hoewel duidelijk groter dan zijn verbrande voorganger, liep hij zwaarder en liet hij het nogal eens afweten. In het najaar van 1927 werd besloten de molen aeroplanisch te maken. Op 24 december 1928 sloeg de molen op hol tijdens een zware sneeuwbui. De as brak en ten gevolge daarvan, brak het wiekenkruis en stortte omlaag. De molen werd snel daarna hersteld met een nieuwe as en roeden en werd weer maalvaardig gemaakt. Er werd toen ook besloten om over te schakelen op elektrische bemaling. In 1967 werd naast de molen een nieuw gemaal gebouwd.

Sinds 1753 tot 1966 hebben vele generaties Zwartendijk voor de molen gezorgd. Vandaar de naam van het pad dat naar de molen loopt.

Na ongeveer 4,5 kilometer is er volgens de routebeschrijving een rustpunt bij Café Sportzicht. We lopen door een woonwijk en midden in deze wijk ligt het Café. Een bijzondere plek, want je verwacht daar geen café, laat staan een sportcafé. Omdat we een lekker tempo hebben besluiten we om het bord “koffie met verse appelgebak” te negeren en lopen verder.

Onderweg komen we langs vele bomen die nog volop in de bloesem staan. We wandelen door het Seringenpark, dat daadwerkelijk een enorme verscheidenheid aan Seringen heeft. De geur is fantastisch. Even verderop zien we in een sloot een moeder eend met 12 jongen. Zo te zien aan de kleur van de kuikens heeft zij er een deel van geadopteerd.

We passeren het plaatsnaambord Kudelstaart en lopen in de richting van de Legmeerdijk. De Legmeerdijk is ontstaan tijdens de grote ontginning rond 1100 en loopt parallel aan de voormalige Legmeerplassen aan de oostzijde en de voormalige Oosteinderpoel aan de westzijde (van Bovenkerk tot aan de Kwakel).

En dan zien we de Westeinderplassen met de Watertoren, de mooiste van Nederland. De bouw van de watertoren startte in 1926 en werd afgerond in 1928. De toren is een monumentaal gebouw van 50 meter hoog. De watertoren doet nu dienst als trouwlocatie.

Vervolgens wandelen we naar het eindpunt van deze tocht. De route was best aardig, maar kwam wat ons betreft teveel door de bebouwde kom. Ook de plekken waar er overgestoken moest worden waren lang niet altijd even veilig.

Na afloop van de tocht ontvingen wij een notitieboekje van de Wandelsportvereniging als aandenken en een plaatje en een stempel voor ons kilometerregistratieboekje van de Koninklijke Nederlandse Wandelbond.