Wortelschotel met spinazie (4 personen)

Voorbereiden: 45 minuten

Bereiden: 25 minuten

1 grote ui

75 gram boter of margarine

600 gram diepvriesspinazie à la crème

500 gram wortels

3 deciliter groentebouillon

1 klein bosje rucola (sla-soort)

1 blik pizzatomaten (400 gram)

zout en peper

100 gram gekookte ham in dunne plakjes

2 eetlepels tarwebloem

100 gram smeltkaas

100 gram belegen kaas

 

De uien schoonmaken en snipperen. Ongeveer een derde van de boter verhitten. De ui daarin glazig fruiten. De spinazie toevoegen en op een matig vuur laten ontdooien.

De wortel schrappen en in plakjes snijden. De bouillon aan de kook brengen en de wortels daarin in porties ongeveer 2 minuten goed laten koken. Met een schuimspaan uit de pan halen en in de ovenschaal doen. De bouillon apart houden voor de saus. De spinazie op de wortels scheppen.

De rucola wassen, droogdeppen en fijnsnijden. Vermengen met de tomatenstukjes, bestrooien met zout en peper en over de groente in de schaal verdelen.

De oven verwarmen op 200 graden. Van de ham, de rest van de boter, bloem, de bouillon en de smeltkaas een saus maken. De saus even laten afkoelen en over de groente schenken. De kaas in blokjes snijden en erover strooien. De schotel in de oven (gas 3; hetelucht 180 graden) in ongeveer 25 minuten bakken.

Hoe maak je de saus: De ham in reepjes snijden. De rest van de boter in een pan laten smelten. De ham daarin op een laag vuur even bakken. De bloem toevoegen en al roerend goudgeel roosteren. De wortelbouillon er langzaam bijschenken en de saus al roerend aan de kook brengen tot deze glad is. De smeltkaas daarin op een laag vuur al roerend oplossen.