Woensdag 30 mei 2018 – Station Hilversum naar Loosdrecht (12)

 Om 09.17 uur stappen we in de trein op station Amsterdam-Zuid. Het is redelijk warm, zo’n 21 graden en er is laaghangende bewolking, omdat het gisteren op veel plaatsen in Nederland noodweer was. De regen die gevallen is, is aan het verdampen en dat maakt het redelijk benauwd buiten.

De route gaat verder vanaf station Hilversum.

Via een winkelstraat arriveren we bij de Joodse begraafplaats. De Joodse gemeente Hilversum is ontstaan in de eerste helft van de 18 de eeuw. In 1751 kreeg de Joodse gemeenschap Hilversum voor het eerst beschikking over een eigen begraafplaats. Vlak voordat deze in 1860 werd gesloten, werd de huidige begraafplaats aan de Vreelandseweg in gebruik genomen. In tegenstelling tot veel andere Joodse gemeentes, maakte de Joodse gemeente Hilversum vanaf eind 19 de eeuw een stevige groei door. In 1930 vonden ongeveer 125 Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk een veilig heenkomen in Hilversum en omstreken. Op de begraafplaats is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan hen die tijdens de oorlogsjaren zijn weggevoerd en nooit een eigen graf gekregen hebben.

Op de begraafplaats staat de Mauthausensteen. Deze steen uit het concentratiekamp Mauthausen is in een bakstenen sokkel gemetseld. Deze steen werd door Bill Minco, een Joodse verzetsstrijder, meegenomen uit de steengroeve bij Mauthausen. Hoewel veroordeeld vanwege zijn aandeel in het Geuzenverzet, welk vonnis werd omgezet in levenslange gevangenisstraf, heeft hij de concentratiekampen overleefd. We wandelen verder en komen uiteindelijk uit bij een gedenksteen van de Jeugdalijah bij de Nieuw Loosdrechtsedijk.

 

Loosdrecht – station Hilversum Sportpark (13)

We gaan verder bij het monument van de Jeugdalijah. In september 1939 vestigde een groep Duitssprekende Joodse jongeren zich in het paviljoen Loosdrechtse Rade. De jongeren waren tussen de 15 en 17 jaar oud en werden allen opgevangen door de Jeugdalijah. De Alijah-jeugd of Palestina-pioniers, zoals ze in Loosdrecht bekend stonden, bereidden zich vanuit het paviljoen voor op de emigratie naar Palestina. In 1941 verbleven er nog 48 pupillen. Mede dankzij de Westerweelgroep heeft 70 % de oorlog in onderduik weten te overleven. De namen van hen die werden gepakt en niet terugkeerden, staan op het monument vermeld.

Het tweede deel van deze tocht brengt ons door de bossen en de hei en de temperatuur stijgt en het wordt zwaarder om lekker door te lopen met een temperatuur van zo’n 25 graden. Af en toe rusten we in de schaduw uit en genieten van het kleine beetje wind dat langs ons waait.

We negeren heel wat zijpaden, lopen over bospaden gravel- en fietspaden en passeren diverse klaphekjes.

Uiteindelijk komen we aan bij het Station Hilversum Sportpark. Hier stappen we rond 14.30 uur moe maar voldoen weer op de trein richting Hilversum. Hier stappen we over op de trein naar Amsterdam-Zuid. De metro brengt ons vervolgens naar station Henk Sneevlietweg, waarna we nog 10 minuten nodig hebben om naar huis te wandelen.

Afstand etappe 12 + 13 = 14,03 kilometer.

Totaal gelopen: 70,75 kilometer.