Mexicaanse uiensoep (voor 6 personen)

2 grote uien

1 eetlepel olijfolie

1 theelepel suiker

6 teentjes knoflook

2 tomaten

1 eetlepel witte wijnazijn

Zout en zwarte peper

1,5 liter vleesbouillon

1 theelepel oregano

3 tortilla's

1 bosjes koriander of peterselie

 

De uien schoonmaken en in ringen snijden. De olie verhitten in een grote pan. De uien en de suiker hierin in 20 minuten glazig fruiten. Regelmatig doorroeren.

De knoflook pellen en fijnhakken. De tomaten wassen, de steelaanzetten verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.

De knoflook, de tomaten, de azijn, zout en peper toevoegen aan de gefruite uiten in de pan en nog eens 2 minuten meebakken. De bouillon en de oregano toevoegen en de soep op een laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken.

De oven voorverwarmen op 220 graden. Met een scherp mes de tortilla's doorsnijden. Op een ingevette bakplaat leggen en in 5 minuten in de oven (gas: 4-5; hetelucht 200 graden) knapperig bakken.

De koriander of peterselie wassen, droogdeppen en de blaadjes van de steeltjes plukken. De soep over zes borden verdelen en garneren met de kruiden. Op elk bord een halve tortilla leggen en direct opdienen.

Tip: zomers is deze soep, vermengd met een lepel zure room, ook koud heel lekker. In plaats van tortilla's kun je ook tortilla chips in de soep strooien. Dit scheelt tijd omdat deze niet eerst hoeven te worden gebakken.