Kaassoep (voor 4 personen)

1 grote ui

50 gram (tarwe)bloem

60 gram boter

liter groentebouillon

liter melk

zout en zwarte peper

1 snufje karwijzaad

150 gram gruyere

1 grote bos bieslook

2 lente-uitjes

 

De ui schoonmaken en snipperen. De boter in een soeppan laten smelten en de ui daarin glazig fruiten. Bestuiven met bloem en deze al roerend lichtbruin laten worden.

De groentebouillon en de melk beetje bij beetje erbij schenken. Flink blijven roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Op smaak brengen met zout, peper en karwijzaad en met het deksel op de pan op een matig tot laag vuur 30 minuten zachtjes laten koken.

Intussen de korstjes van de kaas snijden en de kaas raspen. Het bieslook wassen en in ringetjes snijden. De lente-uitjes schoonmaken en goed wassen, en met het malse groen in dunne ringen snijden.

Een derde van de kaas door de soep mengen en daarin al roerend laten oplossen. De rest van de geraspte kaas met het bieslook en de lente-uitjes vermengen en over voorverwarmde soepborden verdelen.

Vervolgens de soep in de borden schenken en direct opdienen. Of de soep bestrooien met croûtons.