Ierse aardappelsoep (voor 4 personen)

750 gram aardappels (afkokers)

2 uien

2 eetlepels boter

1 liter groentebouillon

150 ml crème fraîche

Zout en peper

Nootmuskaat

Waterkers voor de garnering

De aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden van ongeveer 1 centimeter. De uien schoonmaken en snipperen.

De boter in een grote pan verhitten. De uien daarin op een laag vuur glazig fruiten. De aardappelblokjes toevoegen en de groentebouillon erbij schenken. Alles met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken. Vervolgens met een schuimspaan een paar aardappelblokjes uit de pan scheppen, laten uitlekken en afgedekt apart houden.

De soep met de staafmixer pureren. De crème fraîche erdoor roeren en verwarmen. Alles op smaak brengen met zout en peper. De apart gehouden aardappelblokjes erdoor scheppen.

De waterkersblaadjes wassen en droogdeppen. De soep in voorverwarmde soepkommen scheppen. Een beetje nootmuskaat erover strooien en garneren met de waterkers.

Tip: Als je het aantal calorieën wilt beperken, neem dan zure room in plaats van crème fraîche. Roer de zure room door de soep en let erop dat de soep daarna niet meer kookt.