Franse uiensoep (voor 4 personen)

300 gram uien

30 gram bakboter

1 eetlepel (tarwe)bloem

1 liter kant-en-klaar vleesbouillon

zout en peper

8 dunnen sneetjes stokbrood

100 gram geraspte Gruyere

 

 

De uien schoonmaken en in heel dunne ringetjes snijden of met een schaaf in fijne schijfjes schaven.

De bakboter in een grote pan verhitten. De uienringen erbij doen en op een matig of laag vuur onder voortdurend roeren glazig bakken, niet bruin laten worden.

De bloem erover strooien en even meebakken. De bouillon geleidelijk toevoegen en al roerend aan de kook brengen. De soep met het deksel op de pan op een matig vuur 15 minuten zachtjes laten koken tot de uien zacht zijn. Op smaak brengen met zout en peper. De over voorverwarmen op 220 graden.

De sneetjes brood roosteren. In vier vuurvaste soepkommen leggen. De soep erover gieten en met de kaas bestrooien. In de oven (gas 4-5, hetelucht 200 graden) in 5 tot 7 minuten gratineren tot de kaas is gesmolten. Direct serveren.

Bijzonder lekker wordt de soep als je een kwart van de bouillon vervangt door witte wijn.