Spruitjestaart

Voor het deeg:

100 gram kwark

2 eetlepels olie

50 gram volkoren bloem

1 ei

150 gram zelfrijzend bakmeel

1 theelepel zout

Voor de vulling:

300 gram spruitjes

200 gram mager spek

100 gram blauwe kaas

200 gram crème fraîche

3 eieren

Versgemalen peper

Doe de ingrediënten voor het deeg in de foodprocessor en laat het draaien tot het een samenhangend deeg is. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van ongeveer 30 centimeter en bekleed daarmee de ingevette springvorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de schoongemaakte spruitjes in ongeveer 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken.

Halveer grote spruiten. Laat intussen het spek knapperig uitbakken en schep het uit de koekenpan. Doe de crème fraîche in een kom en klop er de eieren door. Roer er de verkruimelde kaas door. Verdeel de spruitjes en het spek over de taartbodem en schep er de eierroom over.

Maal er wat peper over en laat de taart in ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin bakken.

Eet de taart warm of lauwwarm en geef er desgewenst rauwkost bij.