Lasagne met drie soorten kaas (voor vier personen)

Voor de tomatensaus:

4 teentjes knoflook

4 bosjes basilicum

100 gram gehakte amandelen

100 gram geraspte parmezaanse kaas

50 gram ricotta

liter olijfolie

zout en peper

1 eetlepel citroensap

500 gram tomaten

2 uien

Voor de bechamelsaus:

60 gram boter

liter melk

60 gram (tarwe)bloem

zout en peper

En verder:

125 gram mozzarella

250 gram lasagnebladen (voorgekookt)

De knoflook pellen, het basilicum wassen en de blaadjes eraf plukken. Beide met de amandelen, de helft van de parmezaanse kaas, de ricotta en 1 deciliter olijfolie pureren in de keukenmachine. Op smaak brengen met zout, peper en het citroensap.

De tomaten ontvellen en zonder de steelaanzetten in blokjes snijden. De uien schoonmaken en snipperen. De rest van de olijfolie verhitten en hierin de uien glazig fruiten. De tomaten toevoegen en op een hoog vuur al roerend ongeveer 5 minuten smoren. Met zout en peper op smaak brengen en laten afkoelen.

Voor de bechamelsaus de boter laten smelten en met de bloem en roux maken. De melk er langzaam bij gieten en blijven roeren tot de saus glad is. Op smaak brengen met zout en peper. Met het deksel op de pan op een laag vuur ongeveer 5 minuten zachtjes laten koken. Laten afkoelen. De mozarella in kleine blokjes snijden. In de schaal eerst was bechamelsaus schenken. Om en om de lasagnebladen, de bechamel en de tomatensaus, de kruidenpasta en de mozarella in de schaal doen. Met de mozarella eindigen. Bestrooien met wat parmezaanse kaas. In de koude oven zetten en op 220 graden (gas 4-5; hetelucht 200 graden) 45 minuten bakken.