Tomaten Moussaka - ook voor vegetariërs mogelijk (voor 4 personen)

1 kilo aardappels

2 uien

1 groot blik tomaten

2 teentjes knoflook

2 bosjes peterselie

1 eetlepel olie

300 gram rundergehakt

50 gram boter

zout

 

Voor de saus:

1 pakje witte saus

cayennepeper

150 gram belegen Goudse kaas

geraspte nootmuskaat

1/2 liter melk

1/8 liter slagroom

De witte saus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk bereiden. De kaas raspen en met de slagroom erdoor roeren. Cayennepeper en nootmuskaat toevoegen.

De aardappels schillen en met een kaasschaaf in dunne plakjes snijden. De tomaten in een zeef laten uitlekken en kleiner snijden. De uien en de knoflook schoonmaken en fijnhakken. De peterselie wassen en fijnhakken.

De olie verhitten. De uien, de knoflook, de peterselie en het rundergehakt op een matig vuur bakken tot het gehakt rul is.

Een halfhoge ovenschaal invetten met een beetje boter. De aardappels, de tomaten en het vleesmengsel en de kaassaus hier in laagjes verdelen. Eindigen met de kaassaus. De rest van de boter in vlokjes erover verdelen.

De moussaka in een koude oven op 200 graden (gas 3-4; hetelucht 180 graden) in ongeveer 1 uur bakken tot de aardappels zacht zijn.

Vegetariërs vervangen het vleesmengsel door 700 gram spinazie, die samen met 3 gehakte lente-uitjes en 1 bosje gehakte peterselie even gebakken wordt.