Spitskoolschotel met aardappels (4 porties)

Voorbereiden: 40 minuten

Bereiden: 30 minuten

500 gram aardappels (afkokers)

1/2 bosje bonenkruid of peterselie

1/2 deciliter groetenbouillon

1,5 deciliter melk

50 gram verse kruidenkaas

500 gram spitskool

1 bosje lente-uitjes

2 eetlepels boter

1 eetlepel olie

Zout en peper

2 eieren

50 gram paneermeel

50 gram geraspte kaas

 

 

De aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Het bonenkruid of de peterselie wassen en fijnhakken. Deze ingrediënten in de groentebouillon aan de kook brengen en met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken. De aardappels in het kookvocht niet te fijn stampen. De meld en de verse kruidenkaas erdoor mengen.

De spitskool en de lente-uitjes schoonmaken, in reepjes respectievelijk ringetjes snijden. De olie en de helft van de boter in een grote koekenpan verhitten. De kool en de lente-uitjes hierin op een matig vuur al roerend ongeveer 5 minuten bakken. Met zout en peper op smaak brengen en iets laten afkoelen. De eieren splitsen en de eiwitten stijfkloppen.

De aardappels, spitskool, de eidooiers, het paneermeel en de kaas in een schaal doen en met een pollepel luchtig mengen. Het stijfgeklopte eiwit erdoor spatelen en de massa in een ovenschaal gladstrijken. De rest van de boter in vlokjes erover verdelen.

Onder in de koude oven schuiven. Op 180 graden (gas 2-3; hetelucht 160 graden) ongeveer 30 minuten bakken.

Tip: Met de kook kun je ook 200 gram gehakt rul meebakken. Of 200 gram gekookte worst in kleine blokjes snijden en mengen met de aardappels, kool en alle andere ingrediënten.