Mediterrane aardappelgratin (voor 4 porties)

Voorbereiden: 25 minuten

Bereiden: 60 minuten

800 gram aardappels (afkokers)

500 gram tomaten

1 rode paprika

1 bos lente-uitjes

2 teentjes knoflook

1 bosje basilicum

Zout en peper

Paprikapoeder (scherp)

1/8 liter droge witte wijn

2 eetlepels olijfolie

10 zwarte olijven

150 gram geraspte Gruyère

Olijfolie voor de schaal

 

 

De aardappels schillen en in dunne plakjes schaven. De tomaten schoonmaken, steelaanzetten verwijderen en in dunne plakjes snijden. De paprika schoonmaken en in de lengte in reepjes snijden. De lente-uitjes schoonmaken en met het malse groen in dunne ringetjes snijden. De knoflookteentjes pellen en hakken. Het basilicum wassen en droogslaan. Vervolgens de blaadjes van de steeltjes plukken en fijnsnijden.

De oven voorverwarmen op 180 graden. Een ondiepe ovenschaal invetten met een beetje olijfolie en vullen met laagjes aardappel en tomatenschijfjes, paprikareepjes en lente-uitjes. Elke laag op smaak brengen met zout, peper, paprikapoeder, knoflook en basilicum.

De wijn en olie vermengen en eroverheen gieten. De olijven erover verdelen en het geheel met kaas bestrooien. De gratin in de hete oven (gas 2-3, hetelucht 160 graden) in ongeveer 45 minuten bakken tot de aardappels gaar zijn.