Courgette tomatengratin (vier personen)

4 kleine courgettes

4 middelgrote tomaten

2 teentjes knoflook

3 takjes rozemarijn (of uit een potje)

boter voor de ovenschaal

zout en peper

⅛ liter melk

125 milliliter crème fraîche

150 gram geraspte gruyerekaas

1 eetlepel olijfolie

 

De courgettes wassen, droogmaken en in de lengte in dunne plakken snijden. De tomaten even in kokend water leggen, pellen en in plakjes van ongeveer 1 centimeter snijden.

De knoflook pellen en fijnhakken. De rozemarijnnaalden van de takjes ritsen en kleinsnijden. Een platte ovenschaal met boter invetten.

De courgettes en tomatenplakjes dakpangewijs in de ovenschaal leggen. Knoflook en rozemarijn tussen de aparte lagen strooien en alles op smaak brengen met zout en peper.

De melk en de crème fraîche mengen en langs de kant in de ovenschaal gieten. Het gerecht met kaas bestrooien en met olie besprenkelen.

In de koude oven schuiven. De gratin op 200 graden (gas 3-4; hetelucht 180 graden) in ongeveer 30 minuten bakken tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.

Gerecht serveren met een knapperige gemengde salade en vers stokbrood.