Bonte ovenschotel met ham en prei (voor 4 personen)

1 kilo prei

500 gram tomaten

Zout, peper, nootmuskaat

300 gram gekookte ham

150 gram belegen kaas

2 deciliter crème fraîche

Boter voor de ovenschaal

 

De oven voorverwarmen op 220 graden. Ruim water met zout in een grote pan aan de kook brengen.

De prei schoonmaken, in de lengte opensnijden en onder de kraan grondig wassen. Schuin in stukken van ongeveer 1 centimeter breed snijden. Aan het kokende water toevoegen en ongeveer 4 minuten laten koken. In een vergiet opschudden, overgieten met ijskoud water en goed laten uitlekken. Overdoen in een schaal.

De tomaten ontvellen. De steelaanzetten verwijderen, het vruchtvlees kleinsnijden en aan de prei toevoegen. De vetrand van de ham snijden en de ham in smalle reepjes snijden. Bij de prei en tomaten in de schaal doen en alles mengen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Een vuurvaste ovenschaal invetten en de ham-preimassa hierin doen.

De kaas raspen en door de crème fraîche roeren. Op smaak brengen met zout en peper en over het preimengsel verdelen. De schotel in een voorverwarmde oven (gas 4-5; hetelucht 200 graden) in ongeveer 20 minuten goudgeel gratineren.

Bijzonder voordelig wordt dit gerecht als je in plaats van de gekookte ham, gekookte worst of boterhamworst in plakjes of blokjes snijdt en door de prei mengt.

Het is ook mogelijk om op de bodem van de ingevette ovenschaal dunne plakjes aardappel te leggen. Deze eerst 20 minuten in de oven zetten en vervolgens het prei-mengsel eraan toevoegen.