Boeren aardappelschotel (4 personen)

Voorbereiden: 40 minuten

Bereiden: 60 minuten

2 uien

1 kilo aardappels (afkokers)

400 gram kalfsgehakt

5 eetlepels slagroom

Zout en peper

50 gram Goudse kaas

3 takjes dille

4 deciliter melk

1 ei

Nootmuskaat

Boter voor de ovenschaal

 

De uien schoonmaken en snipperen. De aardappels schillen, afspoelen en in dunne plakjes snijden. Een ovenschaal invetten en de oven voorverwarmen op 180 graden.

Gehakt, slagroom en uien mengen. Bestrooien met zout en peper. Op de bodem van de schaal een derde van de aardappelschijfjes leggen. Hierover de helft van het gehakt verdelen. Dan weer een laagje aardappels, de rest van het gehakt en eindigen met een laag aardappelschijfjes.

De kaas fijnraspen. De dellennaaldjes van twee takjes plukken. Mengen met de melk en het ei en op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper. De mengsel over de ingrediënten in de schaal schenken.

Over de ovenschotel kleine botervlokjes verdelen. In de hete oven (gas 2-3; hetelucht 160 graden) ongeveer 1 uur bakken tot de aardappels gaar zijn. Garneren met de rest van de dille.

Serveertip: Lekker met een bonte salade.

Tip voor vegetariërs: In plaats van gehakt twee preien toevoegen. De uien dan niet gebruiken. De prei schoonmaken en in zeer dunne ringen snijden. Om en om met de aardappelschijfjes in de ovenschaal leggen.

Gebruik peren: Lekker als bijgerecht bij gebakken vlees of een fijn stukje gebraden kalfsvlees. Schil vier peren, verwijder de klokhuizen en leg de stukjes peer om en om met de aardappelschijfjes in de vorm. Bereiden zoals in het recept staat aangegeven.