Ham-koolpannetje (voor 4 personen)

1 middelgrote witte kool (750 gram)

1 lichtzure appel

1 eetlepel citroensap

1 ui

1 grote wortel

100gram gekookte ham

1 eetlepel zonnebloemolie

1/8 liter appelsap of vleesbouillon

zout en peper

gemalen komijn

1 bosje peterselie

 

 

De witte kool wassen, in vieren snijden en de stronk verwijderen. De kool in dunne reepjes snijden. De appel schillen en het klokhuis verwijderen. De appel in plakjes snijden. Direct mengen met het citroensap.

De ui schoonmaken en fijnhakken. De wortel schoonmaken, schrappen en fijnraspen. De ham in dunne reepjes snijden.

De olie in een grote koekenpan verhitten. Hierin de ui glazig fruiten. De kool toevoegen en al roerend een paar minuten meestoven. Het appelsap of de vleesbouillon toevoegen en alles op smaak brengen met zout, peper en komijn. Met het deksel op de pan in ongeveer 15 minuten gaar laten worden, tot de kool beetgaar is. Zo nodig wat extra sap of bouillon toevoegen.

De geraspte wortel, de plakjes appel en de reepjes ham toevoegen. Aan de kook brengen en nog eens 5 minuten stoven. In de tussentijd de peterselie wassen, droogslaan en zonder de grove steeltjes fijnhakken. Voor het opdienen door de kook mengen.

Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten.