Wortelgratin met basilicum (voor 4 personen)

500 gram aardappels

750 gram wortelen

Zout en peper

2 bosjes basilicum

125 gram mozzarella

100 milliliter zure room

Nootmuskaat

 

De aardappels schillen, goed wassen en in een pan doen, net onder water zetten en in ongeveer 20 minuten gaarkoken.

De wortels schrappen en met een mes in schuine plakjes snijden. Vervolgens in kokend water met zout doen en ze hierin 2 minuten voorkoken. Vervolgens laten schrikken onder ijskoud water, zodat de felle oranje kleur behouden blijft. In een vergiet goed uitlekken.

Het basilicum wassen , de blaadjes eraf plukken en in smalle reepjes snijden. De mozzarella laten uitlekken, grof raspen en met de kaas op 3 eetlepels na vermengen met de zure room. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

De oven voorverwarmen op 200 graden. De aardappels afgieten, even laten uitdampen en in schijfjes snijden.

Een ronde ovenschaal invetten en met de wortel- en aardappelschijfjes om en om, dakpangewijs hierin leggen. De basilicumblaadjes, zout, peper en nootmuskaat ertussen strooien.

Het kaasmengsel over de gratin verdelen en bestrooien met de rest van de geraspte mozzarella. Vervolgens in de voorverwarmde oven (gas 3-4; hetelucht 180 graden) in ongeveer 20 minuten gratineren.

Een stevige maar hartige maaltijd die weliswaar meer calorieën bevat, maakt je van deze gratin als je 150 gram salami in plakjes tussen de wortels en aardappels legt.